Mă regăseam într-o perioadă în care mi se părea că ceea ce-mi doream pe termen mediu nu-mi mai era atât de clar pe cât mi-aș fi dorit. Aveam, așadar, nevoie să găsesc o modalitate prin care să-mi cristalizez imaginea de ansamblu.
E adevărat că uneori ai nevoie să lași lucrurile și în briza sorții și să te lași surpins de viață, dar cred că e bine să ai direcții, iar asta mai ales dacă ești genul de persoană care vrea să aibă rezultate pe mai multe planuri. Eu una, am nevoie de destinații. Nu-mi prea place să fac lucruri doar de dragul de-a le face și prefer să aleg cum îmi “cheltui timpul” în loc să-i las pe alții să decidă pentru mine. (Știi vorba aia cu hoții de timp, ei bine. despre asta vorbesc).
Revenind la ce spuneam mai sus, eram într-o perioadă mai neclară legat de ce-mi doream pe termen mediu, așa că am făcut un exercițiu care m-a ajutat să-mi cristalizez to do-urile pe perioada următoare.
Aveam nevoie de un refresh, așa că am luat pixul și am completat 5 liste simple, corelate cu 5 întrebări cheie. Mai târziu, le-am numit The Hi5 Process.
Metaforic vorbind, atunci când reușești să te re-conectezi cu tine, e tot un fel de Hi5. Și toți avem nevoie să facem asta din când în când, indiferent cât de bine ne cunoaștem. Lucrurile se schimbă, tu crești și să te reconectezi cu noul tu devine o necesitate.
1.De ce am nevoie ca să funcționez?
Gândește-te aici la acele nevoi imediat următoare celor fiziologie. Sunt acele activități pe care dacă le-ai bifat săptămânal ești la T Zero.
Adică exact acolo unde ești bine. Nu ești irascibil, nici nu debordezi de fericire, e o liniște interioară și o mulțumire de sine că ai nevoile primordiale acoperite. Ca să-ți dau un exemplu concret, o să-ți enumăr două dintre lucrurile pe care le-am identificat la mine.
Mi-am dat seama că somnul și sportul sunt deosebit de importante ca să pot funcționa în parametri normali. Am nevoie de minim 7 ore de somn ca să fiu odihnită și să nu dau în irascibilitate și de cel puțin 3 zile pe săptămână în care să fac sport. Dacă am lucrurile astea bifate sunt deja 2 din 4 necesare ca să fiu la T Zero.
Poate la tine e alimentația. Poate ești genul de persoană care are nevoie să mănânce la ore fixe și devine irascibil/ă atunci când îi e foame.
Ideea e să-ți completezi lista asta în așa fel încât atunci când simți că ai luat-o un pic pe arătură, să verifici dacă unul din check-urile de aici este nebifat. Pentru că poate fi motivul proastei tale dispoziții și e bine să vezi dacă e așa, înainte să dai vina pe orice altceva.
Știi ad-ul de la Snikers cu Nu ești tu când ți-e foame? Așa funcționează și aici.
2. Ce mă face fericită?
Aici găsești artificiile care te ajută să-ți ridici starea atunci când nu ți-a mers extraordinar în ultima perioadă. Sunt acele activități pe care le corelezi cu buna dispoziție. Și le poți identifica destul de simplu.
Fă un exercițiu de memorie și amintește-ți când au fost ultimele momente în care ai râs cu gura până la urechi? Sau erai foarte entuziasmat/ă așteptând să faci ceva anume. Sau pur și simplu ai făcut un lucru, fiind complet prezent fără să simți nevoia să-ți verifici Facebook-ul sau Instagramul între timp. (Asta se numește stare de flow și o să-ți spun despre ea mai pe larg cu altă ocazie).
Să știi care sunt acele activități care ce te fac fericit e important, nu doar pentru că te pot pune pe picioare după o perioadă dificilă, dar și pentru ca cu ele îți vei contrui sistemele de motivație de la punctul 4.
3.Lucruri și situații care mă frustrează
În paralel cu lucrurile care te fac fericit, sunt cele care te duc în locuri nu foarte plăcute. Odată ce știi ce cuprinde lista asta, poți acționa în consecință și ai cel puțin două moduri în care poți face asta (în funcție de necesitatea lor).
1.Lucruri pe care le poți delega. Task-urile din categoria asta le poți elimina fie prin delegare, fie printr-un trade. Îți dau un exemplu: Nu-ți place să faci curățenie și vrei să te lipsești de asta. Găsește o variantă prin care să folosești timpul asta făcând ceva mai valoros decât costul de a plăti pe cineva care să facă curățenie în locul tău. You can trade time for money or service for service, în cazul în care alegi să delegi.
2.Lucruri pe care trebuie să le faci. Aici centralizezi task-urile care nu te dau pe spate, dar fac parte din fișa postului. Nu prea ai cui să le delegi și trebuie să le faci indiferent că vrei sau nu. Ce poți face în cazul lor, e să-ți ușurezi procesul combinându-le cu lucruri care îți fac plăcere.
Here’s an example: nu te pasionează să răspunzi la mailurile de protocol dar, evident, trebuie să o faci. Boost it up: fă-o pe un playlist bun. You won’t dislike it that much.
4.Ce vreau?
Ce vreau e o întrebare la care cei mai mulți dintre noi își răspund toată viața. Lista asta e într-o metamorfoză continuă și vreau doar să-ți amintesc că e perfect normal să fie așa. Nu te învinovăți prea tare dacă ai impresia că lucrurile de aici se schimbă des. E normal să treci printr-o serie de experiențe variate până să le găsești pe cele care te împlinesc la un alt nivel.
Ce e interesant aici pe de altă parte e că după ce ai completat listele de la punctele 1,2 și 3, îți mai fi mai ușor să le identifici pe cele de la 4. Ce vrei e defapt o combinație între lucrurile care te fac fericit, construite cu suportul nevoilor de la punctul 1, plus strategia de la 3.
Fă-ți un mindmap!
Completează-ți listele de mai sus pe un plan deschis ca să poți face conexiuni. Cu cât mai vizual exercițiul, cu atât mai ușor de generat concluziile necesare.
5. Ce mă motivează?
Ultimul punct din proces. Motivația este direct proporțională în cazul de față cu perseverența. Iar perseverența este cea care face ca obiectivele de la punctul 4 să se întâmple. Răspunsurile la întrebarea asta le poți găsi sub forma unor reward-uri pe care să le gândești în funcție de ce te face fericit.
Lucrurile care te motivează sunt defapt insight-urile de la punctul 2, într-o formă aplicată.
De exemplu: Îți place să gătești și scrii pe tema asta? Fă-ți un plan de obiective și răsfață-te după ce le-ai atins cu o vizită la Gordon Ramsay. Londra…sau Vegas, de ce nu?
Îți place să alergi? Go big! În loc să mergi la Running Bucharest, înscrie-te la San Sebastian Marathon, ia-ți 3 prieteni cu tine și cu ocazia asta faci și un city break check.
E altceva, right? În plus, dacă-ți place să și călătorești, e double Jackpot.
Bottom line, chiar sper să-ți fie de folos acest mindmap și să te ajute să-ți clarifici obiectivele pe perioada următoare. Pe mine m-a ajutat să mă reconectez cu ceea ce vreau și să-mi schițez un plan de acțiune pe următoarele 6 luni.
Spor!