Nu am mai scris de foarte mult timp și paradoxul e că au fost atât de multe insighturi care meritau împărtășite, încât – vezi cum e – creierul le percepe ca pe un task unitar, în loc să le împartă pe bucăți și îți lasă impresia că nu găsești timpul necesar să le pui pe toate pe hârtie. Când defapt, nici nu e nevoie să le pui pe toate odată. Dar asta e modul în care funcționăm când suntem pe pilot automat și se întâmplă tot mai des în mediile foarte dinamice.

But today is the day!

Vreau să intri cu mine într-un scenariu pe care sigur l-ai mai jucat: Timpul e limitat, opțiunile sunt variate și trebuie să alegi cum îl petreci. Și trebuie să o faci bine. Este, până la urmă, despre a lua decizii bune. Sigur că nu te obligă nimeni să faci asta realist vorbind, însă e o mantră atât de vehiculată în mediul în care te dezvolți, încât e foarte dificil să nu o asimilezi la nivel subconștient.

E bine să filtrezi cât de mult poți lista de decizii, pentru că cu cât vei lua mai puține, cu atât vei conserva mai multă energie pentru cele care contează cu adevărat, iar două lucruri care ajută mult la asta sunt cele de mai jos.

Be self aware & quit FOMO.

Prima crește cu experiența de viață, de FOMO însă te poți lipsi mai ușor.

The Fear Of Missing Out (FOMO) e teama de a nu pierde oportunități.

Indiferent că e vorba de evenimente importante care se întâmplă în aceeași seară sau un proiect la care vrei să lucrezi și care se întâmplă să fie programat în aceeași zi cu un gathering, ideea e că ai vrea să le faci pe toate, însă energia nu-ți permite asta.

Dar iată-te cum te dai peste cap ca să ajungi peste tot, indiferent de cât ești de obosit după o zi plină.

Don’t get me wrong, să eviți FOMO nu înseamnă că trebuie să sari peste lucrurile fun, on contraire – trebuie să decizi ce este defapt fun pentru tine. Asta, și să nu aglomerezi 10 activități într-o sigură zi ca să ai timp și energie să te și bucuri de ele.

Nu te mai raporta la alții și întreabă-te ce îți dorești tu să faci?

Îți spun asta nu pentru că aș fi vreun guru în time management, ci pentru că am făcut asta pentru o perioadă suficient de lungă încât să înțeleg că nu e pont. Nu e fun și nu te face mai fericit în vreun fel la final de zi.

Am combinat munca cu sportul regulat, cu viața socială, creație pe alocuri și două comunități de voluntariat & growth cu care mă vedeam regulat pentru o lungă perioadă de timp. Încă mai fac asta, însă mult mai bine organizat. Mi-am luat multe lucruri importante de acolo, însă și a fost și un downside, evident.

Cum a ajutat?

Mi-am îmbunătățit foarte mult time-managementul și networkingul creat e unul dintre lucrurile cele mai valoroase în care mi-am pus o parte din timp.

What was the downside of it?

Era prea mult. Era prea frecvent, iar energia mea era limitată. Și cred că fiecare moment pe care îl petreci cu tine sau cu cei din jurul tău e animat de energia pe care o pui în el, iar eu ajunsesem să pun foarte puțină în toate activitățile pe care le făceam după job pentru că nu reușeam altfel. Nivelul de satisfacție pe care mi-l luam din fiecare era în consecință, unul foarte mic.

De ce o facem, fiecare dintre noi, touși? Din motive diferite: curiozitate, lipsă de răbdare, dorința de a încerca lucruri noi, FOMO și multe alte lucruri. Fiecare ne cunoaștem motivele.

Și atunci? Ce e de făcut?

E ok să ai perioade aglomerate once in a while, dar dacă repeți asta de trei ori pe săptămână e foarte posibil ca entuziasmul tău să scadă direct proporțional cu numărul de lucruri pe care le faci într-o zi. Și apoi realizezi confuz că nu te mai fericește nimic și uite câte faci. Right?

Quality time is the answer, dear friend. Regardless how you choose to spend your day, make sure you give yourself enough time to enjoy it. Less is More. I’d turn it over and say Less is more enjoyable.

Sigur că le poți face pe toate, însă fă-le pe rând și acordă-ți timpul necesar pentru fiecare.

Nu cred că există viață echilibrată, cred în schimb în liste de priorități. Ce e important pentru tine în acest moment și se suferă amânare? Întreabă-te asta când ai vreun tipping point.

Te încurajez să spui da doar lucrurilor pe care îți dorești să le faci cu adevărat. Câteodată să spui nu e un blessing de care te vei bucura mai târziu.

Spor!

Leave a Reply

Your email address will not be published.